Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Mosógép burkolat tölgyfából

2024. április 20. 18:40 - faktura

És még néhány bútor...

Fa fürdőszoba bútor

Kevés olyan munkám van, amit nem magam terveztem. Pedig sokat lehet tanulni, ha  megpróbálunk más szemével is látni egy kicsit.
Ez a néhány fürdőszobai bútor - egy kazán takarás, egy mosógép burkolat, wc ülőke és támla, mosdóállvány - igazán nagy örömet okozott. A legnagyobb kihívás a mosógép burkolat volt, erről lejjebb írok pár szót. A mosdóállvány nem tűnik nagy kihívásnak. Akkoriban még úgy láttam jónak, ha a sarok fecskefarkú lapolását és a rajta átfutó csapot kézzel fűrészelem ki. Emlékszem, először megremegett a kezem, amikor a régen használt keretes fűrés pengéjét belevezettem a tölgybe.
Amit még nagyon szerettem, az a wc ülőke volt. Próbáltuk a luxus környezetbe beidézni a gyerekkoromban látott klasszikus vidéki budik hangulatát, persze a lehető legmagasabb színvonalú tervezéssel és kivitelezéssel. Maga az ülőke 3 rétegű szerkezet, hogy ne görbüljön.

Tovább
Szólj hozzá!

Étkező szék

2022. június 06. 14:24 - faktura

... egy kicsit szobor is.

Aki tervezett már széket, az tudja, hogy a jó szék - egy kicsit szobor is. Amíg egy komód, szekrény vagy asztal a legtöbbször síkba vetíthető (van neki egy jellemző, hangsúlyos nézete) a székek igazából mindig csak térben tudnak jól működni. Még a legegyszerűbbek is.

fa étkező szék

Tovább
Szólj hozzá!

Egy keletkezéstörténet - a Velemi Stúdió

2021. április 11. 11:31 - faktura

velemi-studio.jpg

...sokat jelentett, néha mindent

A táncházmozgalom elég jól dokumentált történetéhez kapcsolódóan a ’80-as évekre az országban több helyen jöttek létre népművészeti alkotó közösségek. Az egyik ilyen volt a Velemi Népművészeti Műhelyrendszer. Ahogy én megismerkedtem vele: a Velemi Stúdió.
Nekem, és tudom, hogy többünknek Velem akkor sokat jelentett, néha mindent. Iskolát, szakmai hátteret, közösséget, barátokat, szerelmet. Munkát. Bulit. Életet.

Tovább
Szólj hozzá!

Gabonás hombár

2020. január 15. 21:49 - faktura

Szuszék

rozetta

 

Arról akartam írni itt, hogy készült egy gabonatároló láda.

Hogy tényleg magokat tartanak majd benne, és hogy ez mennyire jó. Maradok is a témánál, nagyon rövid kitérővel. A bútor egy rábahidvégi rendezvényközpontba került, ahova Sibinger Miklós készítette a bútorokat. Ennek kapcsán felidéződött bennem az a körmendi fafaragó szakkör 1979-80-ból, ahol először vettem komolyan vehető szerszámot a kezembe, és ahol hársfaillat volt, és ott volt még az én tizenhárom éves alkotni akarásom. Ilyen, "tizenhárom éves alkotni akarás" rendszerint  csak egyszer van az ember életében, ebben a korban (meg utána pár évig) még mindenre képesek vagyunk, és mindenre fogékonyak. Nekem ez '79-ben volt meg, A szakkörön kapott, a napi munkámat is meghatározó egy (két) mondatról, a tárgyak alkotásához való hozzáállásról aztán rögtön írtam egy másik posztot is.

Hombár

Erről a bútorról beszélünk: 

Tölgyfa láda

Tovább
Szólj hozzá!

Anyag, szerkezet, funkció

2020. január 12. 08:14 - faktura

A pásztorfaragástól az Arts & crafts-ig

sárkányos kapu Velemben

  • Az 1979-80-as tanévben fafaragó szakkör indult Körmenden, a Várkerti Általános Iskolában. A foglalkozásokat Sibinger Miklós iparművész, a Népművészet ifjú mestere vezette.
  • 1994-ben készítettem az első ácsolt ládámat, aztán azt hittem, 2017-ben az utolsót. A honlapomon áthelyeztem a szuszék lapot az ARCHÍV menü alá. Úgy gondoltam, eleget csináltam. (Amúgy találnék még kihívást benne, a motívumkincset például szívesen igazítanám a 21. századhoz.)  Két évig nemet is mondtam minden felkérésre.
  • A rábahídvégi Csodaszarvas Tájpark kialakítása 2008-ban kezdődött. A tájpark épületeibe Sibinger Miklós készítette a berendezési tárgyakat.

Tovább
Szólj hozzá!

Miért kell az asztalosnak Mendelssohnt hallgatnia?

2019. február 17. 08:57 - faktura

Műhely agykontroll

1.

Egy online szakmai fórumon egy, az iskolából éppen kikerült fiatalember feltette a kérdést: mi kell ahhoz, hogy jó asztalossá váljon. Persze megkapta az ilyenkor szokásos netes okosságokat, de jócskán érkeztek értelmes válaszok is. Egy méltán nagy tekintélyű kolléga – örömömre – az egyéb készségek (rajz, számolás, kézügyesség) fejlesztése mellé felírta: „…és olvass sokat, mert kommunikálnod kell az ügyfelekkel”.

2.

A héten zeneiskolások csellóversenyén voltam. A múlt évben az első szünetben (a fiam, akkor másodikos zeneiskolás, már leadta a műsorát) vissza akartam szaladni a munkámhoz. A csellótanárnőnk megsúgta, hogy most jön az, amiről én nem akarok lemaradni. Nem szöktem meg, és igaza lett. Megéri rászánni fél napot. A negyedik-ötödik zeneiskolai évfolyamon tanuló lányok és fiúk érett, pódium-kész előadásokat hoznak. Négy óra alámerülés a szépségben. De megfogalmazódott bennem a kérdés : megéri ez nekem, miközben a műhelyben utánam sikítoznak egy könyvespolc alkatrészei?

Tovább
Szólj hozzá!

Bútortervezés: étkezőasztal 1.0

2018. március 21. 11:05 - faktura

ASZTAL = 1 x LAP + 4 x LÁB

 

Nagyobbítható étkező asztal

Asztal, release 1.1

Asztalt tervezni és készíteni talán nem tartozik a legnagyobb kihívások közé. Egy lap, és valami – legtöbbször négy láb – ami megtartja vízszintesen, a megfelelő magasságban. Vannak feladatok, ahol a tervező szabadsága miatt szép a munka. Egy nagyobbítható étkezőasztal tervezése közben pedig a meglevő keretek adta biztonságot lehet élvezni. A bútor, amit a posztban bemutatok, erre példa.

Tölgy étkező

Asztal

Ez maga az asztal 1.1. Van négy lába. Azokat összeköti hossz- és keresztirányban két-két deszka (a szaknyelvben: káva). Felül van egy lap. Ennyi.

 De ennél azért mindig több egy szép fa bútor.

Tovább
Szólj hozzá!

A nem tudatos környezettudatosság

2016. október 03. 06:18 - faktura

Életmód retro

B. József gazdálkodó 1939-ben húzta fel a házát a Vas-megyei faluban, ahol élünk. Épített hozzá kamrát, istállót, szekereket átereszteni tudó lábas pajtát, disznóólakat, később füstölőt. Mi 1998-ban költöztünk az akkor már évek óta lakatlanul álló, többször átépített épületbe.

Ják régenA kép illusztráció. Forrása: Facebook, Ják régen és most

Tovább
4 komment

Egy határozott karakter

2016. július 18. 09:22 - faktura

Íróasztal

gyerek íróasztal

Van egy kép ebben a posztban. A legelső. Ez is azok közé a bútorok közé tartozik, amiket nem igazán szeretnék még egyszer ugyanúgy elkészíteni. De a hangulata megtetszett egy kisfiúnak, tervezni kellett egy hasonlót.

Tovább
Szólj hozzá!

Szeretjük, ami természetes. De meddig?

2016. június 13. 00:35 - faktura

Tudna együtt élni egy cincérrágta fával?

kőrisfaSzép ez a felület. Kőrisfa. A deszkák úgy lettek összeválogatva, hogy az egy lapból kikerülő darabok egymás mellé kerüljenek. Az olaj és a viasz pedig kiemeli a gazdag rajzolatot, életet ad a színnek.

Az is szép ami a következő képen van?

Tovább
Szólj hozzá!

Ergonomikus munkaszék

2015. november 29. 21:52 - faktura

Kényelmes, egészséges, és - robbanásbiztos !

ergonomikus munkaszék

Még csak dolgoztam az ergonomikus székemen, amikor meglepetésemre felhívtak egy multinacionális vegyipari konszern budapesti üzeméből: hogy tudnék-e olyan munkaszéket készíteni, amelyik azon túl, hogy egészséges ülést biztosít, teljes mértékben fából van. Azért volt ez a szokatlan kitétel, mert egy oldószerekkel dolgozó laborba került volna, ahol minden olyan alkatrész nemkívánatos, amelyik elektrosztatikus feltöltődésre (szikraképződésre) alkalmas.

Örültem. Aztán mikor megkaptam a részletes elvárásokat tartalmazó elektronikus levelet, már nem annyira. Ebben leírták, hogy mit várnak el az ülőbútortól azon túl, hogy ne legyenek fém alkatrészei. Sokat.

 Főképp, hogy legyen állítható rajta - minden.

Tovább
Szólj hozzá!

BÖLCSŐK – elfelejtett darabok

2015. november 24. 10:37 - faktura

Vannak az ezzel foglalkozó oldalamon  (és ITT is) mindenféle bölcsők. De alapvetően két-három típust emeltem ki. Mindig készülnek sajátos igények alapján ezektől eltérő darabok. Régebbi fotók böngészése közben kerültek elő olyan, jobb sorsra érdemes munkák képei, amik háttérbe szorultak.

Egyszerű, de éppen ezért szerethető bababútorok.

Itt van mindjárt ez a kedves lengő bölcső:

lengő bölcső

Egyszerű vonalú, épp ezért nagy figyelemmel megtervezett forma és arányok.

Tovább
Szólj hozzá!

100 % tölgy

2015. november 20. 12:55 - faktura

natúr felületek

Megint íróasztal. Kifejezett kérés volt, hogy ahol lehet, a felületek egyben, a maguk természetességében jelenjenek meg. Ezért változtattam meg a fiókos konténer oldalát, a tagolások elmaradtak, egy darab lap került a helyükre. (E miatt a belső szerkezetet is jócskán át kellett alakítanom, de az egy másik, a szerkezettel foglalkozó poszt témája lehetne.) A fiókos dobozka kapott egy retro hangulatú lábat is, ettől aztán végképp megváltozott a bútor jellege az elődeihez képest.

Szép, meleg hangulatot árasztó tárgy lett.

És elég jó fotókat is sikerült készíteni róla.

ÍRÓASZTAL

 A természetes, AURO anyagokkal kezelt felületek a tervek szerint barátságos, selymes fénnyel tükröződnek. A következő képen talán elég szépen visszajön ez:

Tovább
Szólj hozzá!

Dán design - Peder Moos

2015. október 10. 22:07 - faktura

Kaptam a minap egy emailt egy barátomtól, hogy tudom-e, mennyiért kell eladni egy asztalt. Nem tudom, de nem is erről szólt igazán a levél. Egy angol aukciós háznál rekord áron kelt el egy étkezőasztal.

 aszt1.jpg

A design egyszerű, szép (1952, Dánia) - semmiképpen nem egy unalmas darab. Ami miatt érdemesnek láttam, hogy kicsit utána menjek, az az, hogy látszott a tárgyon, nem egyszerű designbútor. Ezt olyan ember találta ki és készítette el, aki közeli barátságban van az anyaggal, élvezi a szerkezettel való játékot. És valóban, Peder Moos alapvetően műbútorasztalos volt. 20 évig működtette a műhelyét, szinte minden általa tervezett bútort maga készített el. Ez alatt az idő alatt 30-40 darabnál (!) nem készített többet.

Tovább
Szólj hozzá!

Gerinckímélő szék

2015. július 16. 10:08 - faktura

gerinckímélő szék

Egy email:

"Szia Péter,
csak gondoltam, írok, hogy most már használom egy ideje a
székedet és képzeld, azóta teljesen megszűnt a váll és nyakfájásom!!! Azért is tudom, hogy a szék miatt lett jobb, mert ha egy másik székben dolgozom, azonnal megint megfájdul mindenem. Úgyhogy hálás köszönet, ez egy szuper tervezés, nagyon boldog vagyok vele! Üdvözlettel:

D."

Tovább
Szólj hozzá!

"A részletekben bújik meg..."

2015. július 09. 13:48 - faktura

Készült ez a bútor. Nevezzük TV- vagy médiaállványnak. A televíziókészülék ugyan a falon lakik, de azért az a köré szerveződő halmaz tárolója ez a dió-kőris-üveg láda.

sz1.jpg

Az anyaga és az arányai adják a szépségét. Aki belemerült már egy ilyen munkába, az tudja, mennyi kalandot rejteget ez barokkos színpompát adó hazai dió (juglans regia) faanyag. Itt is sok idő telt el a tetőlap és a két fiókelő (látszólag láb) összeválogatásával. Nagyon igyekeztem, hogy a legszebb részek kerüljenek a szem elé, és közben a széles lapok úgy legyenek vágva-ragasztva, hogy a kész bútorban ne görbüljenek össze-vissza. Mindenképpen azt akartam például, hogy ne vesszen el a tetőlap elején látható virítóan fehér, fekete sávval szegett folt. Ez:

alplusz.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Aktív ülés, dinamikus ülés

2015. július 09. 12:40 - faktura

"Zsibbadt már el a háta egy merev széken ülve? ... És hintázás közben?"

ÜLJÜNK TERMÉSZETESEN!

 

Az aktív ülésről…

Azt olvasom egy helyütt, hogy az ergonomikus szék hátfájást okoz.  Azon a feltételezésen alapul a vélemény, hogy ami kényelmes, az ergonomikus - és fordítva. Igaza van a hír írójának, hogy a testet minden fontos ponton megtámasztó, de a mozgást nem támogató ülőbútor hosszú távon nem egészséges. Kényelmes, de nem ergonomikus.
Mennyire okosan viselkednek a gyerekek, amikor az iskolai székeken hintáznak, billegnek, "helytelenül"(?) ülnek!

isk.jpg

Egy merev széken az izmaink egy része mindenképpen statikusan terhelődik.  Az igénybe vett izmokban az erek összenyomódnak, ez akadályozza a vérellátást, vagyis kevesebb oxigén és tápanyag jut el a sejtekhez. E miatt érzünk egy idő után fáradtságot, zsibbadást.
Nem állandó (nem statikus) terhelésnél az izmok összehúzódását elernyedés követi, folyamatos a vér- és oxigénellátás – lassabb, kisebb mértékű az elfáradás.

Tovább
Szólj hozzá!

Richard Jones Furniture - Monkswood Rise, Leeds

2014. december 29. 19:05 - faktura

fej_rj.jpg

Van egy szabad (értsd: a semmivel eltöltött) napom a két ünnep között. Ránéztem a kedvenc angol fórumomra. Éppen nem akadt meg a szemem semmi különösebben izgalmas dolgon, de az egyik fórumtag honlapjára rámentem.

Erre: http://www.richardjonesfurniture.com/

Megosztásra érdemes. Nem részletezem, tessék megnézni. Van itt látni- és irigyelni való, egyébként nemszeretem darabokat is találtam. De azok is olyan színvonalon összerakott bútorok, hogy bármelyiket vállalnám.

Még sosem vettem a bátorságot, hogy egymás mellé tegyem a dió- és a cseresznyefát.

És tessék: http://www.richardjonesfurniture.com/Cabinet-Furniture/Grad-Drawer-Cab/graduate-cab.html

arj22.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Könyvespolc - tölgy, kőris, fekete dió

2014. november 17. 08:55 - faktura

polc szerkezet

Két poszttal ezelőtt írtam egy könyvespolcról, ami juhar- vagy kőrisfából készült eddig. A világos bútor színes fal előtt mutatja meg igazán magát.

 Készült közben egy dohányzóasztal, kőrisfa lappal, tölgy lábakkal, látható fekete dió ékeléssel. Világos falak közé - ugyanoda kellett egy polc. Több kísérlet (modellek készültek) után ez a bútor került oda: tölgy oszlopok, a többi alkatrész kőris, ékek dióból.

könyvespolc

A képen az otthon, a fotózáshoz összerakott polcsor van.

Tovább
2 komment

Íróasztal tölgyfából

2014. november 16. 11:15 - faktura

a_cim.jpg

Van ez az íróasztal. Eddig készült ilyen égerfából, kőrisből, és kőris lábazattal fekete dió lappal.

 Tölgyből is lehet szépet

Sokáig gondoltam úgy, a tölgyfa csak arra alkalmas, hogy súlyos, komorra pácolt faragott bútorok készüljenek belőle öregedő uraknak. Aztán találkoztam néhány svéd és angol darabbal, és más lett a véleményem.

Ezt az asztalt idén sikerült először ebből az anyagból összehozni.

Íme:
íróasztal

 

Tovább
Szólj hozzá!

Könyvespolc

2014. november 03. 08:57 - faktura

Egy natúr bútor, a kőris és a szilva kontrasztjával


KÖNYVESPOLC
Jó régen készült egy polc. Rendszer. Polcrendszer.
Bővíthető, szilárd, és 100% tömör juhar- vagy kőrisfa.

Arányok, szerkezet, ritmus

Az arányai, a tiszta struktúra mellett a legfontosabb vizuális eleme a lábakon (oszlopokon) áteresztett csapvégek sora, szilvafa ékekkel. A mély vörös - idővel bordóvá érik! - szilvafa minden anyag mellett jól mutat, de leginkább a világos fafajták mellett emelkedik ki. Ezért a bútor először hegyi juharból, majd kőrisfából készült.
A "tovább" gombra kattintva nem csak a polc részleteit lehet megnézni, de arról is lehet olvasni, hogyan erősítettem a szilvafa és a kőris/juhar kontrasztját az ékek és a csapvégek között. könyvespolc rendszer

 

Tovább
1 komment

Ami tegnap kimaradt: 3 részlet

2014. május 14. 09:25 - faktura

A tegnapi poszt végére elfelejtettem odatűzni három képet a szék részleteiről.
Sok is lett volna annyi fotó egymás után.

1. Fontos eleme a bútornak (és általában a munkáimnak, ahol lehet) a szerkezeti részek, és a a különféle fák megmutatása. A bükk felületen szintén bükk (keresztmetszet/bütü) csapvég, benne fekete dió ékek. A karfát simogathatóra csiszoltam.

 

aafej.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása