Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

100 % tölgy

2015. november 20. 12:55 - faktura

natúr felületek

Megint íróasztal. Kifejezett kérés volt, hogy ahol lehet, a felületek egyben, a maguk természetességében jelenjenek meg. Ezért változtattam meg a fiókos konténer oldalát, a tagolások elmaradtak, egy darab lap került a helyükre. (E miatt a belső szerkezetet is jócskán át kellett alakítanom, de az egy másik, a szerkezettel foglalkozó poszt témája lehetne.) A fiókos dobozka kapott egy retro hangulatú lábat is, ettől aztán végképp megváltozott a bútor jellege az elődeihez képest.

Szép, meleg hangulatot árasztó tárgy lett.

És elég jó fotókat is sikerült készíteni róla.

ÍRÓASZTAL

 A természetes, AURO anyagokkal kezelt felületek a tervek szerint barátságos, selymes fénnyel tükröződnek. A következő képen talán elég szépen visszajön ez:

viaszolt felület

 Itt pedig maga az asztallap: a képre kattintva megnyílik nagyobb felbontásban – ott jelenik meg igazán a tölgy lap sajátos struktúrája.

 tölgy felület Illetve itt, egy közeli fotón - rákattintva ez is előjön nagyobb méretben:

 tölgy felület

Érdemes néhány pillantást vetni a részletek megmunkálására – ez a bútor a formáján és az anyagán túl azért is érdekes, mert itt minden szerkezeti elem a legnagyobb gonddal lett kidolgozva (készült már az asztalnak egyszerűbb változata is, azonos formával, kevésbé bonyolult szerkezettel).
A lapot fecskefarkú heveder merevíti:

lapmerevítő heveder

 A sarkok kialakítása is több egyszerű lemarásnál (a képre kattintva galéria nyílik):

Az íróasztal lába a lap alatti hevederbe és a talpba ékelt csapokkal rögzül – ez nem látható. A bútor dísze viszont a lap alatti összekötő rúd és a lábak csatlakozása:

ékelt csap

És itt nem csak maguk a kézzel kifaragott hengeres csapok és az azokat erősítő fekete dió ékek érdekesek. Az ékek helyét sajátos módon alakítottam ki – ez látványnak sem utolsó, de funkciója is van: ez a megmunkálás szinte lehetetlenné teszi, hogy az ékelés elrepessze a rövid csapokat (galéria):

És mégegy szép részlet: a merevítő hónalj-kötések fecskefarkú beeresztése, dió faszeggel erősítve:

gyerek íróasztal

 Egy képen pedig az, ami nem tartozik annyira szorosan az anyaghoz, szerkezethez, de fontos része az asztalnak: a fiókok vasalata nem látható, nagyon jó minőségű BLUM Tandem teleszkóp. Sima, csillapított fiókmozgást eredményez.

 BLUM Tandem

 És a ráadás: ilyen volt az asztal kőrisfából, a fiókos konténer tagolt deszkaszerkezettel:

gyerek íróasztal

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr878024018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása