Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

A nem tudatos környezettudatosság

2016. október 03. 06:18 - faktura

Életmód retro

B. József gazdálkodó 1939-ben húzta fel a házát a Vas-megyei faluban, ahol élünk. Épített hozzá kamrát, istállót, szekereket átereszteni tudó lábas pajtát, disznóólakat, később füstölőt. Mi 1998-ban költöztünk az akkor már évek óta lakatlanul álló, többször átépített épületbe.

Ják régenA kép illusztráció. Forrása: Facebook, Ják régen és most

Kevés tárgy emlékeztetett már a népes B. család mindennapjaira. Az udvaron álló disznóól ikerház-szerű építményének egy kis helyisége volt tele deszkákkal, edényekkel. Tizennyolc évig kerülgettem, ma végül kipakoltam. A sok tűzre való, szuvas fadarab között találtam ezt a szeges bádogdobozt.

görbe szeg

Illetve kettőt, de az egyikben semmi érdekes: 40 mm-es huzalszegek. De a képen látható edénykéből ahogy lekínlódtam a tetejét, régmúlt évtizedek szépiabarna levegője kúszott elő.

  Miért gyűjtünk görbe szegeket? Érti valaki?

 Szerintem igen. Gyerekkoromban még általános volt, édesapámnak is volt egy gyalulatlan fa szegesdoboza. Ha egy-két lécet kellett rögzíteni valahol, ezt kerestük, egy keményebb felületen kiegyengettük kalapáccsal a jó méretű szeget, és azzal dolgoztunk. Akkurátusabb férfiak ráérős estéken kiegyenesítettek egy szezonra valót.

görbe szeg

Nos, ezért repültem vissza három-négy évtizedet, felnyitva a szombathelyi Lakáskarbantartó és Metallkémia Ipari Szövetkezet valaha kencés kittet tartalmazó dobozát.

Metallkémia Szombathely

A Lak Metallkémia I.Sz. 1982-es kártyanaptára
Kép forrása: kartyanaptarak.files.wordpress 

Környezettudatos vagy spórolós?

 Ilyesmit látva mindig felmerül bennem, mennyivel környezettudatosabb gondolkodásmód (volt) ez. Na nem. Görbe szögeket gyűjtő nagyapáink és zoknit stoppoló nagyanyáink kevésbé érezték a bőrükön a minket már kézzelfoghatóan kínzó globális felmelegedést. Viszont olcsóbb volt az idejük, és drágábban jutottak pénzhez. Vagyis takarékosak voltak, és ez többnyire oda vezetett, hogy kevésbé volt jellemző rájuk a mi korunkat uraló eszeveszett mértékű túlfogyasztás. Nem annyira környezet-TUDATOSSÁG volt ez, hanem józan takarékosság.

 Azt talán már csak az újszülötteknek kell elmondani, hogy bármiféle fogyasztás környezetterheléssel jár. Azzal, hogy valamihez alapanyagot bányásznak-szállítanak-módosítanak, aztán megtervezik, legyártják, eljuttatják a vásárlóhoz, mind mind anyagot, energiát használnak, néha meglepően sokat. És ez környezetterheléssel jár. Vagyis ha megjavítjuk az elromlott dolgokat, azzal védjük a bolygót (és magunkat). Van, ahol a javító vállalkozásoknak emiatt adókedvezményt adnak: nlcafe

 Azt meg ugye mondanom sem kell ezek után, hogy olyan bútort vegyünk, amit nem kell lecserélni egy generáción belül? :)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr709177196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.10.03. 14:53:37

Én ma sem dobom ki csak úgy a használt szögeket.

laci_52 2016.10.03. 15:11:26

"olyan bútort vegyünk, amit nem kell lecserélni egy generáción belül"

Ha kapunk olyant és az ára sem horror...

Terézágyú 2016.10.03. 15:27:09

@laci_52:
"olyan bútort vegyünk, amit nem kell lecserélni egy generáción belül"

a régi faszékek nem mennek tönkre 30 év múlva sem.

Jossarian 2016.10.04. 18:44:11

@Terézágyú: En keszitek neked egy "regi" faszeket, elfogadhato oraberrel szamolva, kifizeted? Sztem sikitva menekulnel, es regen is igy volt. Ami jo volt az kva draga, gyengebb meg nem volt, mert nem voltak modern gyartasi technologiak. Nagyanyam a hozomanyul kapott butort hasznalta egesz eleteben, arra meg sporoltak jo par evig. Csak ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni... Jo volt? Persze. Sporolni persze jo, en is azt teszem, inkabb a jot mint feltetlenul ujat. De ne sarkitsunk, oseink sem szorakozasbol tettek amit tettek. Mindenki szivesebben hasznal uj szegeket.
süti beállítások módosítása