Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

A Loretto kápolna lépcsője (Santa Fe, Új Mexikó, USA)

2014. január 22. 10:22 - faktura

Panoram.jpg
A közelmúltban több helyen ismét feltűnt az új-mexikói Santa Fe Loretto kápolna lépcsőjének a legendája. Egy bulvárlap nyomán a Fatáj Online is átvette, és mint szakmába vágó anyagot leközölte - változtatás nélkül, a legenda állításait tényként kezelve. Az írást olvasva rögtön látható, hogy szépen felékesített turista-mese. Sok ilyen van, nem akartam vele foglalkozni. A keresőbe két szó (loretto staircase) beírása után kiugrik a megfelelő magyarázattal szolgáló  Wikipedia cikk, és ennyi nekem elég is volt. Elmeséltem a családomnak, és el is felejtettem. De több helyen is szembe jött, aztán ma egy barátom is rákérdezett email-ben. Válaszlevél helyett készül ez a poszt.

Elnézést kérek azoktól, akik szeretik hinni a meseszerű történeteket.

Vegyük sorra az állításokat.

1. "A francia építészek elfelejtettek lépcsőt tervezni a karzatra."
Hát nem. Egyrészt olyan világtalan építész nincs, aki tervez egy emelt szintet, és nem jut eszébe, hogy oda fel is kell jutni.  Ha ez nem volt elég meggyőző érv, akkor vegyük elő azt, hogy a korszakban (a XIX. század végén járunk) korábban épített hasonló méretű templomok karzataira rendszerint egyszerű létrák vezettek. 

Det4_without_rail_bannister.jpg

2. A lépcső építéséhez csak kalapácsot, mérőlécet és vonalzót használt a mester.
Lehet. A simára munkált felületeket pedig A/a körmével kaparta ilyenre B/ csodát tett. De ha csodával (varázslattal) tudott alkotni, ugyan mi a bánatos macskafülének bénázott a darabolásnál azzal a fűrésszel? Nekem elhihetik, órák hosszat fűrészelni - fárasztó.

3. Az ács nem használt vasszeget, enyvet.
Ez nem csoda, lehetőségek és akarat kérdése. Azt nem árt tudni, hogy régebbi korokban ez nem választás kérdése volt. A fém elemek (szegek, csapok, pántok) egyrészt drágák, másrészt nehezen hozzáférhetőek voltak. Nem csoda, hogy ahol lehetett, kihagyták őket. Ez a ragasztó dolog a képeket elnézve nekem egyébként is gyanús.
det1.jpg

4. A szerkezete ellentmond a fizika törvényeinek, nem szabadna megállnia.
A Wikipédia szócikk egy Tim Carter nevű mestert idéz, az ő szavait  fordítom, kicsit egyszerűsítve, rövidítve: "...egy egyszerű lépcsőnek  két tartógerendája van, a lépcsőfokok ezen ülnek,  vagy valamilyen módon hozzájuk vannak kötve. Amikor felállítjuk a lépcsőt a helyére, a szerkezet súlya a tartógerendákon át a padlóra terhelődik. Az egyetlen különbség, hogy a Loretto Templomban a tartógerendák spirálisan meg lettek csavarva." Stb.
Ha a poszt nem hirtelen felindulásból születne, lefordítanám a teljes szócikket, műszaki szemmel nézve is érdekes.

5.Ismeretlen az építő
Az ismeretlent Francois-Jean Rochas-nak hívják, 1894-ben halt meg.

6. 33, a krisztusi kornak megfelelő lépcsőfoka van.
Valóban. És?

7. Olyant is olvastam (nem a fent hivatkozott cikkben), hogy egy nap alatt készült el.
Nos, ha így van, akkor ez tényleg csoda.

det2.jpg

8. A lépcső anyaga semmilyen létező fafajtával nem azonosítható.
Ehhez az állításhoz találtam a legkevesebb forrást. A Wikipedia szócikke szerint lucfenyő (spruce). Annyit fűz még hozzá, hogy a helytelen mintavétel megnehezítheti valamely fafajta azonosítását vagy kizárását. És valószínűleg elég nehéz mintát szerezni :(
Egy nem kimondottan szkeptikus forrásban  található vizsgálat szerint a lucfenyőnek egy ismeretlen alfajáról van szó.
Máshol azt olvastam, hogy egy olyan luc, ami roppant tömör, szögletes sejtekkel rendelkezik. Ez arra utal, hogy északi eredetű (talán Alaszka). A szerző hozzáteszi még, hogy nem valószínű, hogy akkoriban ilyen távolságról hoztak volna faanyagot. Ennek kicsit ellent mond, hogy az ablakok festett üvegtábláit Párizsból szállították Új-Mexikóba, tengeren, folyón és vasúton.  Vagyis nem spóroltak a szállítási költségeken.

9.  Az igazi csoda
A valódi misztérium az a tudás, a pontosság, amivel a tényleg csodálatos konstrukciót a mester(ek) felépítette(k).  Nem kell valótlanságok sorát mellé tenni, a Santa Fé-ben álló templom lépcsője ezek nélkül is lenyűgöző építmény. Egy sokrétű ismeretanyagot követelő, izgalmas hivatás kimagasló teljesítménye.

det3.jpg

Ajánlom további olvasgatásra a Wikipédia vonatkozó anyagát.
Közben találtam magyar nyelvű leírást is: http://mitoszokeslegendak.blogspot.hu/2011/09/santa-fe-uj-mexiko-loretto-kapolna.html

Pais-Horváth Péter

A képek forrása:

http://myplacetoyours.com/2011/12/the-carpenter-and-the-staircase.html

 http://www.panoramio.com/photo/47281791

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr35768963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyisztor 2014.01.22. 22:11:52

A 4. ponthoz:
sztem a lépcső megtartásában a két elcsavart tartógerendán kívül a a két masszív és erősen csatolt karfa is részt vesz.
Szellemes és gyönyörű alkotás, lenne házam, ilyet kérnék bele.

faktura · http://famuves.blog.hu 2014.01.23. 08:11:10

@nyisztor: Igen, egészen biztosan így van. Sőt, valahol azt is olvastam, hogy utólag éppen azért építették hozzá a korlátot, hogy fokozza a rugószerűen bemozgó lépcső merevségét.
Máshol meg azt írták, a nővérek nem érezték biztonságosnak kapaszkodó nélkül.
Felülről a második képen még a korlát előtti állapot látható.
Arról nem találtam adatot, hogy a korlátot is Rochas építette-e.

Capybara 2015.04.18. 12:03:02

"1. "A francia építészek elfelejtettek lépcsőt tervezni a karzatra."
Hát nem. Egyrészt olyan világtalan építész nincs, aki tervez egy emelt szintet, és nem jut eszébe, hogy oda fel is kell jutni."
Kategorikus állítás. Az építészek is csak emberek. Ma is tele van a világháló építkezési bakik bemutatásával, elég csak rákeresni. És nem csak kivitelezési, hanem tervezési hibák is akadnak.
"Ha ez nem volt elég meggyőző érv (tényleg nem volt), akkor vegyük elő azt, hogy a korszakban (a XIX. század végén járunk) korábban épített hasonló méretű templomok karzataira rendszerint egyszerű létrák vezettek. "
Ha az építész végig pontos és precíz volt a tervezés fázisában és semmit nem hagyott ki a számításból, akkor a fentiekből kiindulva talán szándékosan nem tervezett eredetileg lépcsőt. Csak a munkálatok közepén merült fel a megrendelőben, hogy ő mégiscsak egy lépcsőt akar, mert... (kényelmesebb, biztonságosabb, akármi). Úgyhogy az 1-es számú cáfolatod második fele akár meg is magyarázhatja az elsőt. Nekem legalábbis tök logikus, bár erős a gyanúm, hogy a gondolkodásmódunk totálisan idegen egymáshoz képest.

anyueztveddmeg.hu · http://www.anyueztveddmeg.hu 2018.05.25. 07:16:16

Jászapátin van egy épület, amelynek a megnyitóján derült ki, hogy nem tudnak felmenni az emeletre. Így aztán utólag építettek kívülről egy lépcsőt, ott lehet felfelé közlekedni. Tehát ilyen is van :-)
süti beállítások módosítása