Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Ikrek - hasonlók, de nem egyformák

2014. február 08. 14:24 - faktura

ékelt csap - íróasztal

Készült két íróasztal.
Két iker fiúnak. Waldorf iskolába járnak, ahol nagyobb ív papírokat és füzeteket használnak. E miatt az asztallapokat nagyobbra kellett méretezni a szokásosnál. De nem ez volt az egyetlen érdekessége a munkának.

Könnyedén szoktam azt mondani, hogy soha nem kerül ki két ugyanolyan darab a kezem alól. Az hiszem, amíg nem készítettem bölcsőket, majd meg nem terveztem az állítható magasságú gyerekszékeket, ez teljesen igaz volt. 
A lényeg: két büszke iker fiúnak nem szabad teljesen egyforma asztalt készíteni.
Kőrisfából nagyon könnyű olyant találni, ami bár rajzolatos, nem kimondottan egyéni arcot mutat. Szerencsére sikerült olyan anyagot válogatnom az asztalokhoz, hogy láthatóan más lett  a két felület karaktere. Az alábbi képen ez nem látható jól, de rákattintva bejön nagyobb méretben. Ott szépen megmutatkozik.

gyerek íróasztalok

A kis fiókos konténerek oldala és az arca mindig is vibráló, grafikus képet mutat - felismerhetően egyéni az is.

Eddig tartott, amit az anyag tett lehetővé, és ezen túl jön az, amit a megmunkálás tesz hozzá a két darab egyediségéhez.
A poszt nyitó képén (fent) látható a legmarkánsabb különbség. A lábakat összekötő rúd csapjai emitt hengeresek, a másik darabnál szögletesek. Szilvafa ékek vannak mindkettőben.

waldorf asztal.jpg

Más a lábazat felső részén a kis merevítő hónalj-kötés illeszkedése is. Ezen túl eltér a fiókok elején a kivágás íve, és van még néhány apróság, ami említést sem érdemel. Vagy mert annyira jelentéktelen, vagy mert nincs róla kép, vagy azért, mert már én sem emlékszem rá:)

Jött visszajelzés (és örömömre) a bútorokról. Az asztalok együtt élnek a családdal, használják és szeretik őket, tisztelik az egyéniségüket.
Ez a szék (és még egy) került melléjük. A kép sajnos nem túl jó.
állítható magasságú gyerekszékÉrdekes, hogy az asztal terve eredetileg is egy Waldorf iskolába járó fiú számára készült. Aztán mégsem ez lett elkészítve, hanem egy másik. De a rajzot azért feltettem a blogra, egy szintén Waldorf iskolába járó gyerek szülei meglátták, számukra készült az első darab, székestől.

Innen lefelé már csak összevissza lövöldözés jön: képek az asztalokról egészében és részleteikben.

íróasztal gyerekeknek

íróasztal szerkezet


fiókos íróasztal

waldorf íróasztal

átmenő ékelt csap

íróasztalok

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr405780437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása