Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Állítható gyerekszék

2013. november 06. 18:09 - faktura

Ez hosszú lesz... a külső-belső hajtóerőtől a szülői értekezleten át a csavarozásig.
Gyerekszék íróasztalhoz
1. Volt egy kísérlet, nem is rossz, de mégiscsak darabos dolog az édesapával széklábat fűrészeltetni. Bújkált is bennem a gondolat, készíteni kell olyan ülőbútort, ami alkalmazkodik a gyerek változó méretéhez és az állításához nem kell külön tanfolyam. Késztetés volt, valami homályos elképzelés köde is gomolygott a fejemben, de kellett, hogy idén egy héten belül két édesanya is jelentkezzen, hogy lennék-e annyira vállalkozó szellemű, hogy... Kaptam a lehetőségen.

2. A szerkezeti megoldás részben adott volt - a meglévő íróasztal típushoz kellett széket tervezni - viszont az ülőlap-állítás és a lábtámasz rögzítése megoldandó feladat volt. Az asztal meghatározta az irányt: kézműves, az anyagot hangsúlyozó, a szerkezetet nem eltakaró megoldást kerestem.  De nem akartam bumfordi elemeket odatenni. Rajzoltam ezt-azt, aztán elmentem az óvodai szülői értekezletre. Jegyzetfüzettel, mert fel kell írni, mikor van a farsangi buli. Egy ilyen szeánsz zsongása egész kellemes is tud lenni, még az ovisok alacsony zsámolyain kucorogva is. Ha közben felolvassák hozzá a házirendet meg az intézményi  nevelési programot, az mindenképpen kedvez az intuíciónak. Nem véletlen, hogy ott ugrott be a megoldás.

3. Meg kellett csinálni. Kettő darabot kértek, ívelt lábbal. Nekem az egyenes láb tetszett volna, ezért egy harmadikat is elkezdtem. Több legyet is ütöttem ezzel egy csapásra.

- Mindenképpen kellett egy "mesterdarab", amin menet közben ki lehetett próbálni ezt-azt.
- A másodikos nagylányommal kötöttem egy üzletet, hogy egy jó székért cserébe reggelente önállóan iskolakész állapotba hozza magát.
- Harmadrészt - lett a ház körül egy egyenes lábú, állítható ülésmagaságú gyerekszék, aminek a fotóját fel tudom tenni a blogra.

Az első skicc és a két műhelyrajz megnézhető ITT, ITT, és ITT

A munka közben nem sokat fotóztam, pedig lehet, hogy érdemes lett volna:

BL007.jpg

Szék alkatrészek

4. Röviden a székről:
A normál ülésmagassághoz képest (45 cm) két fokozatban feljebb lehet rögzíteni az ülőlapját.

- a legfelső állásban 55 cm magasan ül a gyerek, de a lábtámasznak köszönhetően úgy, mintha egy 30 cm magas széken foglalna helyet, egy 50 cm magas asztalnál. 
- a középső állásnál az ülőlap 50 cm magasan van, a lábtámasz ehhez képest 35 cm-rel lejjebb (mintha 35 cm magasan ülne a gyerek, egy 60 cm magas asztalnál).
- a legalsó pozícióban nincs lábtámasz, a szék ülése 45 cm magasan van: van egy kényelmes felnőtt székünk, kartámasszal, rugalmas háttámlával.

Az állításhoz két csavart kell kihajtani, és az ülőlapot kicsit előre billentve lehet fel-le lehet mozgatni. A kívánt pozícióba visszabillentve a csavarokat meg kell húzni. Elmondani bonyolultabb, mint megmutatni - valójában roppant egyszerű.

És még képek:
Az ívelt lábú szék profilból (középső állás, bükkfa):


Homályosan látható, a szék átmenő ékelt csapokkal mereven össze van építve. De megbízhatóan megoldható lapra szerelhető szerkezettel is.

És ugyanez félprofilból:
Állítható gyerekszék íróasztalhoz

Az általam jobban kedvelt egyenes lábú változat lábai világos kőrisfából készültek:

Állítható magasságú szék
Itt kipróbáltam egy eltérő háttámla rögzítést. Míg a fenti (ívelt lábú) darabnál a hátlap átmegy az ülőlapon - másképp: az ülőlap körbeveszi a támlát - az egyenes lábú széknél hátulról, rejtett csavarokkal erősítettem fel a rugalmas lapot. Előnye ennek a megoldásnak, hogy igény szerint különböző hajlékonyságú támlák kerülhetnek bútorra.


A szék asztallal, és a fent említett másodikos leánnyal:

Gyerek íróasztal székkel


Hasznos, bár nem nélkülözhetetlen tulajdonsága a széknek: söpréshez, porszívózáshoz a karfájánál fogva egyszerűen ráemelhető az asztal lapjára:

Gyerek íróasztal székkel

És annak, aki eljut a poszt végére: egy GIF animáció:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr205618384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása