Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Állítható gyerek íróasztal - állítható szék

2011. július 25. 12:13 - faktura

Eddig nem sikerült állítható magasságú gyerek íróasztalt készítenem. Azazhogy egyszer - jó régen - igen, találtam is róla egy nem túl éles képet.
állítható magasságú íróasztal
A lábak végébe fúrt menetbe hajtott fa orsókkal fokozatmentesen lehetett emelni a lapot. Maga a káva négy eleme fecskefarkú fogazással épült össze, és (-te jó ég!-) a káva rövid elemei a felső élükön kialakított fecskefarkú hevederrel csatlakoztak a tetőlaphoz. Most visszagondolva - csodálatos megoldás volt. A szék lábai között látszik -vagy csak sejlik - egy okos kis szerkezet. Az első széklábakra szintén fa csavarorsók segítségével fel lehetett erősíteni egy állítható lábtámaszt.
Ennyit erről. Remélem, akad, aki érti, nagyon szakmai volt.
Ami viszont a közelmúltban összejött (rövid említés már történt róla): egy lelkes és türelmes szülőpárral kiötöltünk egy sajátos megoldást. Beleszerettek a blogon egy régi posztban közzétett rajzba.

Íróasztal rajz


Aztán ez-az változott, a vége az lett, hogy kicsit más lett az asztal, és több székemből összegyúrtuk a nekik tetsző ülőalkalmatosságot is. Mégpedig úgy, hogy a széklábat 10 cm-rel megmagasítottuk. Mielőtt belebonyolódnék egy barokkos, ide-oda és vissza utaló körmondatba, három pontba szedve összefoglalom, mi a megoldás lényege. /Mint egy mérnök:)/

  1. első fázis: a gyerek kb 6 éves; 
    Az asztal normál (75 cm) magas. A szék ülőlapja 55 cm-en van, a kiskorú ember feléri róla az asztalt. A lába viszont kalimpálna, ezért kap alá egy zsámolyt: 20 cm magasat. Így olyan, mintha egy 35 cm magas széken ülne egy 55 cm magas asztal mellett.
     
  2. második fázis: növöget a gyermek;
    Az asztal, mint mindig, 75 cm-en. A szék lábából a gondos édesapa levág 5 cm-t. Ebben segíti, hogy a bútor készítője előre befűrészelt egy kicsit a megfelelő helyen, így egy 300 forintos olcsó illesztőfűrésszel kis ügyességgel és/vagy szentségeléssel könnyedén el tudja végezni a munkát.  A zsámoly lábai lecsavarhatóak és kicserélhetőek 10 cm-esre. Az elért állapot: 50 cm magas szék, 10 cm-es zsámoly. Vagyis, mintha 40 cm-es széken ülnénk egy 65cm-es asztal mellett.

     
  3. Itt már nincs sok magyarázni való: a széklábból lejön még 5 cm (bevágás mentén, illesztőfűrész, ügyeskedés, szentségelés, jól végzett munka öröme), a zsámoly kimegy, jó lesz még valamire.
    Van egy normál magasságú asztalunk normál székkel.


A szék három magassága - a középső helyen hiányzik előle a 10 cm magas zsámoly:
SZÉKEK TÁMLÁS SZÉK

F R I S S Í T É S !
(2013) Azóta készült egy komfortosabb megoldás. Állítható magasságú szék, hozzáépített lábtartóval. ITT látható, vagy a képre kattintva. 
Gyerekszék lábtartóval

 

 

 

 

 

 

Asztal, gyerek, szék, zsámoly:

GYEREK ÍRÓASZTAL - magasságállítás
 

íróasztalÍróasztal székkel

És még néhány kép - ugyanaz az asztal más székekkel:Íróasztal székkelSZÉK ÍRÓASZTALHOZÍRÓASZTAL FÁBÓLÍróasztal
 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr453095877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása