Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Hogyan tervezzünk széket? 2.

2011. június 19. 11:29 - faktura

Az előzmények alapján tudjuk, hogy melyik szék fog elkészülni.

szék rajz

A feles méretű modell alapján több dolog (szögek, ívek) biztos, de például a szerkezet egyes elemei, bizonyos méretek csak valós nagyságban láthatók. Hogy biztosra mehessünk, szükségesnek láttam egy amolyan "muszter" darabot összeállítani. Ehhez egy másik munkából rám maradt szilfát használtam fel. (A székek kőris alapszerkezettel, kerti dió/juglans regia/ ülőlappal és támlával készülnek.)

szék mesterdarab - tervezés alatt!!!


Ez arra is jó volt, hogy a székek majdani gazdáival közösen kitalálhassuk az ülőlap és a hát pontos méretét és az ívelését. Az egyes képen a mérethelyes mintadarab látható szárazon összeállítva, túlméretes lappal és háttal.

A kettes képen a már méretre alakított alkatrészek vannak, nyersen kifűrészelve és durván ülhetőre csiszolva.

szék muszter

Ami a két fotó között történt: rajzoltunk, fűrészeltünk, ültünk, rajzoltunk fűrészeltünk, ültünk... Az is itt vált biztossá, hogy a bútor kényelmes.
Ez a "muszter" - hívjuk inkább mesterdarabnak -abban is segített később, hogy egyéb részleteket, mint például az élletöréseket, lekerekítéseket, alkatrészek találkozását kipróbálhassam.


És végül egy nagy ugrással amivé lett a dolog:

SZÉK

SZÉK

(És a  honlapomon: ITT megtalálható)

keményfa székszék design

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr862997002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása