Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Íróasztal

2011. január 02. 14:30 - faktura

íróasztal 

Két és fél éve, 2008-ban rajzoltam egy íróasztalt. Kevés hely volt mellette és mögötte, ezért a(z oldalról való) beülést könnyítendő, a lábazatát nem tettem zárttá. Végül egy másikat választottak helyette. Szerettem volna megcsinálni az eredetileg tervezettet is. Sokáig propagáltam, amíg találtam valakit, aki elég bátor volt ahhoz, hogy rajz alapján elkészíttesse. Azazhogy csodálatos módon két ilyen család is jelentkezett, szinte egyszerre. Az egyikük számára elkészült a bútor, égerfából. (A következő szilből lesz.)

íróasztal terv

Az alábbi ábrák a "Gyerek íróasztal terve" posztban nagyobbak:Íróasztal terv
 A szerkezetet a forma szinte diktálta. Átmenő, ékelt és faszeggel erősített csapok, ácsolatokról ismert fél-fecskefarkú beeresztések kötik össze a lábazat elemeit. Az asztallapot a lábazat felső vízszintes elemei tartják mereven, fecskefarkú hevederként. A forma organikusra sikeredett - talán át kellene fogalmazni egyenesekre is...
Alulról nézve külön világa van a bútornak. Néha mintha egy hajó vagy egy épület faszerkezete látszana.

asztal szerkezetíróasztal szerkezete
Néhány pillanatkép a műhelyből: először egy alapszabály illusztrálása. Ha keretbetétes szerkezetnél árokba kerül a betét, vagyis a keretelemek összeragasztásakor a végső helyére kerül, a fillungot (a betét "asztalosmagyar" neve - itt a szóismétlés elkerülése miatt alkalmazva) előre felületkezelni kell, legalábbis az első réteget meg kell kapnia. Maradjunk abban, hogy, ez volt a leghosszabb mondatom a posztban. Ha ugyanis az összerakott keretet lekezeljük, a betétnek a fríz árkában lévő részére nem kerül anyag, marad a nyers fa. Ha aztán szárazabb helyre kerül a bútor, a fillung zsugorodik néhány millimétert, ez a kezeletlen farész kicsúszik az árok takarásából. Vagyis azt látjuk, hogy a betét szélén van egy kezeletlen sáv. 

keretbetét - fillung

Alább pedig képek a fecskefarkú hevederről. Nem részletezem, erről korábban írtam itt. Annyit érdemes megismételni: nem szabad beragasztani, csak a végére kerülhet egy kis ragasztó. Lefelé a második képen ez látható. Annyit még, hogy nem mertem bekalapálni a hevedereket a helyükre. Nem akartam kockáztatni, hogy az összerakott kész lábszerkezet csapozásait megroppantsam.

fecskefarkú heveder
heveder ragasztása

Még egy kép az eltakart árokkezdetről. Jól látszik, hogy a befoltozott darab szélesebb, mint az a heveder mérete szerint indokolt lenne. Az az igazság, hogy a marásnál kiszakadt egy kis anyag, e miatt szélesebbre martam. Ennek az elketrülésére látható egy módszer itt. Illetve magáról a hevederezésről több látható itt

hevederárok befoltozása

És az összerakott asztal a műhelyben: műhely
Idöközben az asztal fekerült a honlapomra is.
A legvégére pedig a kész darabról: organikus íróasztalíróasztalgyerek íróasztalégerfa íróasztal
 
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr802554242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faktura · http://famuves.blog.hu 2011.01.10. 09:01:42

Köszönöm a gratulációt, és a nem lankadó figyelmedet is!
:)

DocMast 2011.01.16. 10:21:32

Szia !
Nekem is tetszenek a munkáid, látszik, hogy nem görcsben születnek ;-)
További szép napot

rorka 2011.05.13. 20:34:10

Szia!

Gyönyörűek a munkáid!
Lenyűgöző!

Nagyon-nagyon Tetszenek!

Gratulálok!

Fűrészcápa 2014.11.16. 09:48:51

Sziasztok,szia Faktura!Nagyon,nagyon szépek a munkáid,irigyellek a tudásodért.De megkérdezném,hogy honnan szerzed be a faanyagot?

faktura · http://famuves.blog.hu 2014.11.17. 09:25:53

@Fűrészcápa: Köszönöm! Privát levélben írtam, üdvözlettel:
faktura (Pais-Horváth Péter)
süti beállítások módosítása