Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Egy nagyon egyszerű fa óra

2010. augusztus 20. 21:30 - faktura

Már-már közhelyes dolog a juhar-dió kontrasztra játszani.
Esküszöm, nem akartam erőltetni:) Eredetileg juhar-alma kombináció volt, és az alapján kértek tőlem egy hasonlót, diófával.

Két (szakmai) érdekessége volt a munkának. Az egyik, hogy ilyen vékony fa lemezt hátdó merevítés nélkül csak sugaras metszésű anyagból lehet megcsinálni, hogy csökkentsük a görbülés veszélyét.
A másik dolog, ami fejtörést okozott, a felületkezelés. A vizes bázisú lakk a dió színét öli meg, az olaj-viasz kombináció pedig a juhar hamvasságát veszi el. Az órát fehér pigmenttel kevert olajjal kezeltem, két rétegben. Működött. A dió  nem lett olyan tüzes mint amilyenné egy sima olajozás után után vált volna, de nem veszítette el a színét. A juhar pedig az lett, ami volt: fehér, barátságos, selymesen fénylő anyag. fa falióra

juhar-dió óra

fa óra
És az eredeti, almafás darab:óra - juhar, almafa

 A végére pedig mégegy alma-juhar óra, megbocsátható organikus beütéssel:fa falióra

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr312235939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attilapa 2010.08.26. 20:28:42

Öröm látni a munkáit, komolyan mondom, hogy végre nem kell messzire mennem mint a norsewoodsmith.com-hoz, hogy szakmai példaképe(ke)t találjak :)
Csak bíztatni tudom, és kérem szóljon, ha valamiben a segítségére tudok lenni.
Üdvözlettel:

Brumár Attila

(talán levélben kellett volna, de mostmár mind1)
süti beállítások módosítása