Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Angolok - English woodwork

2010. január 09. 22:53 - faktura

Már megint ez a külföldre mutogatás...

Addig addig bóklásztam a hálón, amíg egy angol szakmai fórumnál elakadtam. Időnként belenéztem, aztán azon kaptam magam, hogy rendszeresen olvasom, majd regisztráltam, aztán függő lettem. Nem szupermenek írják: derék angol mesteremberek, lelkes hobbisták, érdeklődők. Tudjuk, történelmi és gazdasági okai vannak, de ezzel együtt el kell fogadni, sokat lehet tanulni tőlük. Sokat KELL tanulni...
(Például azt a nyitottságot, amivel a messziről jött  kollegát fogadják:) )

Magam is éltettem sokáig egy mítoszt a káeurópai nyomorból eredeztetett buher-zsenialitásról. (ti.: A gyenge technikai háttérrel rendelkező magyar szakember kénytelen agyafúrt házilagos megoldásokkal csodát csinálni, míg a  csoda-célgépekkel dolgozó európai kollegája elbutul, és csak arra képes, amit a masinái alapból lehetővé tesznek.)  Az angol (amerikai, ausztrál stb...) mestereket látva ki kellett józanodnom: legalább olyan kreatívak, mint a sárból aranyat készítő hazai szaktársak.

És ehhez hozzáadódik az, hogy régóta jólétben élnek, vagyis van idejük, igényes és fizetőképes vásárlórétegük. (Tudom, mi véreztünk ki a töröktatár szipoly alatt-miatt, ők pedig közben ápolgatták a házaikat - de ezen most kár rágódni.)
És van még valamijük: régi-régi technikai kultúrájuk. És rendelkeznek ezen kívül valami csodálatra méltó modern konzervativizmussal. Szeretik a régi dolgokat, de ez nem válik el a moderntől. A hagyományt nem csak úgy őrzik, hogy mintát profiloznak minden marható élbe ha kell ha nem. 

Lássuk csak:

 

 Ez itt egy dohányzóasztal.  Steve Allford munkája.  Kell magyarázni? Mai darab. A korszerűsége mellett mind a látható, mind a rejtett részei kézműves gondossággal vannak kialakítva.  És mivel a formát a minimumra redukálta, megengedheti magának, hogy - hadd szóljon! - engedje tobzódni a kőris rajzolatát (húrmetszet).  

Vagy itt van Jacob Butler, a posztjai alapján amolyan morózus öregúrnak képzelném (valószínűleg nem az).
Egy kép az oldaláról, a többit nézzék/nézzétek meg ott.

 

 És végül az egyik kedvencem, Matty. Sajnos nincs honlapja, és a teljes nevét sem tudom. Az alábbio képek az egyik fórum-topikjából származnak.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr431660244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

száradafa · http://muzsiattila.blogspot.com/ 2010.02.05. 06:00:13

Jól esik a szememnek amit látok. Vásároltam egyszer egy hobby asztaloskönyvet és kiolvasva meg megfigyelve a rajzokat, meg kellett állapítsam, hogy biza az nem hobbyszintű, hanem igenis profi. Aztán megnéztem a kiadót, persze angol munka.
süti beállítások módosítása