Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Íróasztal - werk

2009. február 01. 23:16 - faktura

Alább említettem, hogy visszatérek az ott megmutatott kőrisfa íróasztalra.

Ide teszek néhány képet, amik a honlapra nem kerül(het)nek fel ilyen-olyan okok miatt. Leginkább amolyan "werk-fotók", a műhelyben rögzített pillanatok, vagy szerkezeti, formai részletek.

Az elején a lapmerevítés: fecskefarkú beeresztés. Ami az első képen látható, az a végeredmény.

Az asztal a hasát mutatja

 

Alapszabály, hogy a hevedert NEM SZABAD BERAGASZTANI. A lényege veszne el: ti. hogy a lap, aminek az egyenességét biztosítani hivatott, mozogni tudjon rajta. A fáma szerint a hevederárok végébe szabad tenni egy kis enyvet, hogy egy ponton rögzítve legyen. (Lejjebb, a japán fűrészes képen látható az a pont - az árok még látható vége - ahova mehetne a ragasztó.) Én inkább egy tiplivel szoktam egy ponton megfogni a hevedert. Vigyázni kell, hogy a lap túloldalán ne nézzen ki. Hallottam már olyant, hogy rugalmas anyaggal (siloplast) ragasztották be.

fecskefarkú heveder

 

heveder és árok

 

Majdnem a helyén

 

 ...és mindebből ennyi látszik a kész asztalon, hátul. A heveder azért nem érhet ki a hátsó élig, merta a lap esetleges zsugorodásakor kilógna a vége. A végét be lehetett volna foltozni. Itt úgy döntöttem, nem takargatom a részleteket.

sarokcsomópont 

 

 

Íróasztal hátulról. A hátfallemezt külön keret hordozza.

 

A fiókelők ívének az elkészítéséhez kellett egy olyan alap, ami az asztalban elfoglalt majdani pozícióban tartotta az anyagokat.

A fiókelők kialakítása

 

ívelt felület

 

És a vége ömlesztve. Fiókkihúzó, fogazás, kőrisfa közelről, műhely...Fiókkihúzó mélyedés - kézi munka

 

Az alábbi két részleten a kőris gazdag grafikus erezete is megmutatkozik.

Fiókok

 

 

Kőris. Gyűrűslikacsú - nagy pórusok, gazdag rajzolat

 

fecskefarkú fogazás

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr18917220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.