Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Ergonomikus munkaszék

2015. november 29. 21:52 - faktura

Kényelmes, egészséges, és - robbanásbiztos !

ergonomikus munkaszék

Még csak dolgoztam az ergonomikus székemen, amikor meglepetésemre felhívtak egy multinacionális vegyipari konszern budapesti üzeméből: hogy tudnék-e olyan munkaszéket készíteni, amelyik azon túl, hogy egészséges ülést biztosít, teljes mértékben fából van. Azért volt ez a szokatlan kitétel, mert egy oldószerekkel dolgozó laborba került volna, ahol minden olyan alkatrész nemkívánatos, amelyik elektrosztatikus feltöltődésre (szikraképződésre) alkalmas.

Örültem. Aztán mikor megkaptam a részletes elvárásokat tartalmazó elektronikus levelet, már nem annyira. Ebben leírták, hogy mit várnak el az ülőbútortól azon túl, hogy ne legyenek fém alkatrészei. Sokat.

 Főképp, hogy legyen állítható rajta - minden.

 Az ülőlap magassága, a háttámla dőlése és magassága, a karfa helyzete, stb. Biztosan tervezhető-készíthető ilyen bútor teljes egészében fából, de az akkora tervezési-modellezési feladat, ami hosszú időbe telt volna. Amíg egy ilyen darab szerkezetét megtervezem, mintadarabokat készítek, tesztelem, korrigálom… évek munkája.

Vettem egy nagy levegőt, és a válaszlevélben leírtam, hogy mi az, amit tudok:

 egy kényelmes, erős, dinamikus ülést biztosító fa széket,

ami nem tartalmaz elektromos szikra képződését okozó alkatrészeket, és ha kell, a felhasználóra szabom. És felajánlottam egy már készen lévő mintadarabot: odaviszem, használják, teszteljék.

Ez, vagy egy ilyen lehetett:

porckorong sérv

Ez még csavaros összeépítésű volt, de kipróbálásra érdemes. Akkor már túl voltunk több teszten, tudtam, hogy a szék működik: csodát nem tesz, de kényelmes, hosszas ülőmunka közben kevésbé fáradunk el rajta, mint egy merev, vagy rugalmas, de rosszul méretezett ülőbútoron.

gerincbarát munkaszék

 Nem kellett nagyon sokat várnom. Pár hónap után megvették a mintaszéket. És még néhány hónap múlva megkértek, hogy készítsek négy darabot, ekkor már kimondottan az oldószeres laborba. A szerkezet adott volt – korábban is csináltam fa csapokkal összeépítve. Ez nem csak fémmentes és erős, de dísze is a bútornak:

fa szék A háttámla rögzítésére is létezik hasonló megoldás, de azt mégsem akartam ilyen módon ráépíteni (erről a poszt végén lesz kép). Biztosabbnak gondoltam, ha az cserélhető. Attól nem félek, hogy eltörik – olyan erős, rétegelt-rugalmas elem ez, ami acélosan hajlik. De van, aki nem szereti, ha nagyon lágyan rugózik a szék háta, ezért ha kell, merevebb alkatrészt is fel lehet tenni.

ergonomikus szék Nem megyek bele a részletekbe. A lényeg, hogy némi fejtörés árán sikerült olyan rögzítő elemet készíteni, amiben a csavarok teljesen zárt térben vannak. Ha oldani kell őket, a fedelük elmozdítható.

 Született tehát négy ergonomikus munkaszék. Kényelmes, robbanásbiztos. A különböző testalkatú dolgozókra is gondoltunk. Kettőt az átlagos ülésmagassággal készítettem, egyet-egyet alacsonyabbra illetve magasabbra méreteztem.

Remélem, azóta is jól szolgálják a festékgyári operátorokat :)

 És készítettem mellettük egy olyant, ami inkább való a hátradőlős, ejtőzős, asztal melletti beszélgetésre. Ez inkább hátrafelé szeret rugózni. A támláját fixen rögzítettem, „átnövesztettem” az ülőlapon:

kényelmes szék étkezőbe

A karfa és a talp formáját is finomítottam, ezt a bútort így már egy természetes anyagokkal berendezett étkezőbe inkább el tudom képzelni, mint egy ipari környezetbe. (Ott is van.)

ergonomikus fa szék

Végül egy galéria a munkaszékről – azok a képek, amik nem fértek be a szövegbe:

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr287764140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása