Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Dán design - Peder Moos

2015. október 10. 22:07 - faktura

Kaptam a minap egy emailt egy barátomtól, hogy tudom-e, mennyiért kell eladni egy asztalt. Nem tudom, de nem is erről szólt igazán a levél. Egy angol aukciós háznál rekord áron kelt el egy étkezőasztal.

 aszt1.jpg

A design egyszerű, szép (1952, Dánia) - semmiképpen nem egy unalmas darab. Ami miatt érdemesnek láttam, hogy kicsit utána menjek, az az, hogy látszott a tárgyon, nem egyszerű designbútor. Ezt olyan ember találta ki és készítette el, aki közeli barátságban van az anyaggal, élvezi a szerkezettel való játékot. És valóban, Peder Moos alapvetően műbútorasztalos volt. 20 évig működtette a műhelyét, szinte minden általa tervezett bútort maga készített el. Ez alatt az idő alatt 30-40 darabnál (!) nem készített többet.

 aszt2.jpg

Gitte Just cikke szerint, ha a megrendelői a készülő darabok áráról kérdezték, így válaszolt: "Ha az áron gondolkozunk, az eredmény nem lesz olyan jó, amilyen lehetne. Meglátjuk, hogy alakul. Ha túl drágának találod, megtartom a bútort, és eladom másnak." Legtöbbször, ha a vevő drágállotta a bútort és nála hagyta, néhány héttel később meggondolta magát és elvitte.

 polc.jpg

Egy ízben megkérdezték, maga rajzolja-e meg a bútorait. "Igen, de először elkészítem, aztán csinálok róla egy rajzot" - válaszolta.

hocker.jpg

Több okból is elgondolkodtató Moos mester munkássága. Egyrészt abban a Dániában élt és dolgozott, ahol a megalapozott közvélekedés szerint nem az artisztikus egyéni teljesítmények dominálnak. Tiszta, profi design, egyszerű, megfizethető kényelem, funkcionalitás,  és iparilag előállított termékek jutnak eszünkbe, ha a régió huszadik századi lakberendezésére gondolunk. Erre itt van ez a tolsztoj-forma, a fentiek alapján talán kissé bogaras úr.

moos.jpg


Másrészt Peter Moos 1906-ban született. Körülbelül Radnóti (szül. 1909) és József Attila (1905) kortársa. Tudunk Közép Európában abból a korból ilyen szép pályaívet felmutató iparos-művészt felidézni? Ugye, megint az átkos történelmünk... Gazdaságtörténészek elbogarászhatnának a témán.

 

Egyébként nem minden munkája tetszik. Azzal együtt, hogy el kell ismerni, minden egyes darab tükrözi az anyag mély ismeretét és szeretetét, a készítő arányérzékét, és a mesterségbeli tudását.
Még néhány bútor megnézhető itt:
https://www.artsy.net/artist/peder-moos

A képek a szövegben is hivatkozott oldalakról származnak, illetve egy innen:
http://www.dmk.dk/product-category/all-designers/peder-moos/http://www.dmk.dk/designers/peder-moos/1565-stool/

 

 

 


 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr57955462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása