Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Aktív ülés, dinamikus ülés

2015. július 09. 12:40 - faktura

"Zsibbadt már el a háta egy merev széken ülve? ... És hintázás közben?"

ÜLJÜNK TERMÉSZETESEN!

 

Az aktív ülésről…

Azt olvasom egy helyütt, hogy az ergonomikus szék hátfájást okoz.  Azon a feltételezésen alapul a vélemény, hogy ami kényelmes, az ergonomikus - és fordítva. Igaza van a hír írójának, hogy a testet minden fontos ponton megtámasztó, de a mozgást nem támogató ülőbútor hosszú távon nem egészséges. Kényelmes, de nem ergonomikus.
Mennyire okosan viselkednek a gyerekek, amikor az iskolai székeken hintáznak, billegnek, "helytelenül"(?) ülnek!

isk.jpg

Egy merev széken az izmaink egy része mindenképpen statikusan terhelődik.  Az igénybe vett izmokban az erek összenyomódnak, ez akadályozza a vérellátást, vagyis kevesebb oxigén és tápanyag jut el a sejtekhez. E miatt érzünk egy idő után fáradtságot, zsibbadást.
Nem állandó (nem statikus) terhelésnél az izmok összehúzódását elernyedés követi, folyamatos a vér- és oxigénellátás – lassabb, kisebb mértékű az elfáradás.

bl02.jpg

 A dinamikus ülést biztosító székek a súlypontváltozásokra elmozdulással reagálnak. Egyszerűen: ha a rajtuk ülve megmozdulunk, a bútor is mozog. E miatt új és új egyensúlyi pozíciót kell keresnünk. Esetenként ezek a mozgások annyira aprók, hogy észre sem vesszük.
Arra viszont elegendőek, hogy mindig más- és más izomcsoportok terhelődjenek, így a fáradás, görcs, zsibbadás ellen hatnak. Mivel e közben a gerincoszlop is mozgásban van, a gerinccsigolyák közti porckorongok terhelése sem állandó.

gerinckímélő szék

A képen látható ergonomikus szék szerkezete, formai kialakítása lehetővé teszi, hogy étkezés, lazítás vagy munka közben is komfortosan érezhessük magunkat. Úgy biztosítja a kényelmet, hogy közben az izmainkat mozgásban tartja.
Hátra dőlve rugalmasan mozdul velünk. Nem csak a speciálisan kialakított talp biztosítja ezt a fokozatos ellenállást, a háttámla is, akár egy íj, rétegelt rugalmas szerkezetű.
Étkezéskor egyenesen vagy enyhén előre dőlve tartott törzzsel tudunk ülni. A gyomor nem nyomódik össze (ahogy  egyébként a többi üléspozícióban sem).
Asztalnál végzett munka közben (mechanikus szerelés, gépelés, rajzolás, stb.), ha előbbre helyezzük a súlypontunkat, az ülőlap lejt pár fokot az asztal felé. Ez arra készteti a medencét, hogy beálljon a természetes, kissé előre forduló pozíciójába, és ez azt is okozza, hogy a gerincoszlop is felveszi a rá jellemző egészséges görbületet (lordosis ív).

 

ergonomikus szék

 

A képek forrása:

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr897611488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása