Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

"A részletekben bújik meg..."

2015. július 09. 13:48 - faktura

Készült ez a bútor. Nevezzük TV- vagy médiaállványnak. A televíziókészülék ugyan a falon lakik, de azért az a köré szerveződő halmaz tárolója ez a dió-kőris-üveg láda.

sz1.jpg

Az anyaga és az arányai adják a szépségét. Aki belemerült már egy ilyen munkába, az tudja, mennyi kalandot rejteget ez barokkos színpompát adó hazai dió (juglans regia) faanyag. Itt is sok idő telt el a tetőlap és a két fiókelő (látszólag láb) összeválogatásával. Nagyon igyekeztem, hogy a legszebb részek kerüljenek a szem elé, és közben a széles lapok úgy legyenek vágva-ragasztva, hogy a kész bútorban ne görbüljenek össze-vissza. Mindenképpen azt akartam például, hogy ne vesszen el a tetőlap elején látható virítóan fehér, fekete sávval szegett folt. Ez:

alplusz.jpg

Sikerült is megmutatni. Viszont akárhogy is ügyeskedtem, a sík felületen mindenhogyan maradt egy olyan csomó, amit nem tudtam kiejteni. Lyuk is volt hozzá. A végső döntés az lett, hogy oda bizony foltot kell tennem. Ilyen értékes, színes-rajzos anyagnál ebből nem szoktam problémát csinálni. Vállalom, megmutatom, csakúgy, mint egy érdekes szerkezeti megoldást. Azt hiszem, ez is hozzájárul az anyag, a megmunkálás szépségéhez. Láttatja, hogy egyszeri, megismételhetetlen tárgy készül.

Itt van az inkriminált teríték, még összerakás előtt. Pirossal keretezve a hibás rész:

alaplap.jpg

Nagyon figyelek rá, hogy a folt a saját anyagából kerüljön ki. Itt a pallóvég leeső darabját használtam fel hozzá. Így remélhető, hogy színében, rajzolatában, finom szerkezetében nem lesz jelentős eltérés.

al2.jpg

És ilyen lett összedolgozva, olajozva:

al4.jpg

Itt egy kicsit nagyobb rálátással:

al5.jpg

Itt pedig mégegyszer, a már említett első éllel, ahova sikerült megőrizni az érdekes szín-foltot:
(A pótlás csillaggal jelölve.)

alpluszcsill.jpg

És egy kép, ahol a tetőlap többé-kevésbé egészben látható:

al6.jpg

Utoljára pedig egy részlet-fotó, hogy megmutassam, vannak ebben a bútorban egyéb csemegék is...

med_69.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr637612736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása