Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Kőbárddal, csontvésővel...

2013. május 01. 22:53 - faktura

Krisztus előtt öt és félezer évvel

Nem kimondottan a szakmai érdeklődés miatt követem Juhari Zsuzsa blogját. Ma viszont egy faipari vonatkozással is bíró bejegyzést találtam rajta. E szerint 7000 évvel ezelőtt - még a fémeszközök alkalmazását megelőzően - meglehetősen ügyes faszerkezeteket is készítettek. Ezt egy, a mocsaras környezetben viszonylag jól konzerválódott kútbélés bizonyítja.

pp3.jpg

A Freiburgi Egyetemen végzett kutatás leírása itt található.  

A cikkből kiderül, a közel 1 m vastag tölgyfa rönköket először hosszában félbe hasították. Ehhez fa ékeket és sulykot használtak. Ez után darabolták az anyagot, csiszolt kő bárddal, égetéssel. Az így kapott rövidebb darabokat tovább hasították, akár sugár-, akár húrmetszésű "pallókat" előállítva. Az anyagokon felismerhetők a daraboláshoz használt keskenyebb, és a simításhoz használt szélesebb bárd nyomai.

pp2.jpg
A talált kútbélések kb. a ma is ismert boronafalas szerkezethez hasonlóan lettek összeróva, illetve a legalsó káva-egység átmenő, ékkel behúzott csappal készült. A megmunkálási nyomok alapján az is lehet, hogy a szerkezeti kötések elkészítéséhez csontvésőket is használtak.

pp1.jpg

Érdekes, hogy - az egyébként a mai Magyarország területéről elvándorolt - földművesek másféle kútbélést is használtak. Juharfából készített, több szegmensből összeállított hengeres idom volt.

pp4.jpg

Kíváncsi lennék, hogyan készítették. Én égetéssel próbálkoztam volna...

A képek forrása: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0051374

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr905039983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása