Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Fahasználattal a klímaváltozás ellen?

2011. június 01. 23:22 - faktura

A Fatáj Online szakmai magazinban (kiadó: Fagosz - Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség) május 14.-én megjelent egy írás, amely szerint minél több papírt, fát használunk, annál nagyobb jót cselekszünk a környezetünkkel és az erdészeti-faipari ágazatban dolgozókkal. Az előbbi mondat második fele valószínűleg igaz, vagy részben igaz, de az első állítással vitatkozni vagyok kénytelen. Ez a késztetés annyira erős volt bennem, hogy a cikket olvasva azonnal leírtam, miért tartom félrevezetőnek az abban foglaltak egy részét. Sajnos a szerkesztők nem látták indokoltnak a reagálásom közlését, ezért itt teszem közzé a számukra elküldött írásomat.

Íme:

"Nem az első eset, hogy egy szlogenné vált „zöld toposz”-ról kiderül, hogy nem pontosan fedi a valóságot, vagy éppen az ellenkezője igaz. Ilyen a bioetanol mítosza (http://nol.hu/tud-tech/20110514-ki_tankolt_a_tanyerkambol_), de említhetném azt a tévhitet is, miszerint az üvegpalack használata minden esetben kisebb mértékben terheli a környezetet, mint a PET palack. (Valójában az egy utas üveg alkalmazása károsabb, mint a műanyagé.)

De vitatkoznom kell Mőcsényi Miklós cikkének állításaival. (http://www.fataj.hu/2011/05/244/201105244_hasznalj-tobb-papirt.php) Igaz, hogy közvetve bármilyen, ember által előállított termék felhasználásával munkahelyek fenntartásához járulunk hozzá, fogyasztásunkkal „pörgetjük” a gazdaságot. De ugyanakkor ezzel a tevékenységgel erőforrásokat (energiát, ásványi- és egyéb anyagot) használunk fel, vagyis terheljük a környezetünket. Azaz – a környezet védelmét szem előtt tartva – bárminek a fogyasztására buzdítani nem adekvát cselekedet. Lehet, hogy a szórólapot újrafelhasznált papírból állítják elő, kisebb mértékben terhelve a Földet, mintha erre a célra gyártott fehér anyagra nyomtatnák. De ehhez is használnak festéket, villamos energiát, szállítják, tárolják, stb. Azzal nehéz vitatkozni, hogy a „nem előállítás” minden esetben kevésbé terheli a környezetet, mint valaminek az elkészítése. Ha a környezetterhelés (vö. ökológiai lábnyom) csökkentését szem előtt tartjuk, egy anyagnak (szolgáltatásnak, technológiának) a használatát csak akkor nevezhetjük előnyösnek, ha valami olyan HELYETT nyúlunk hozzá, ami nagyobb mértékben ártana. Bizonyos esetekben igaz lehet, hogy a fa használata környezetetikai szempontból előnyösebb, mint más anyagoké. De önmagában fahasználatra buzdítani ott, ahol megtehetjük, hogy semmit sem használunk, nem környezettudatos cselekedet. Ugyanez vonatkozik az elektronikus levelek kinyomtatására is. Az indokolatlan nyomtatással támogathatjuk a papíripart, az ottani munkahelyek megtartását, ez által adóbevételek generálódhatnak – de kötve hiszem, hogy a széndioxid-kibocsátást csökkentenénk. Hacsak nem alulemez vagy PVC táblák helyett nyomtatunk papírra.

Pais-Horváth Péter"

Ennyi. Ha nem muszáj, ne nyomtass:)
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr972950308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása