Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Pad

2010. február 21. 23:24 - faktura

Elkészült egy pad. Pontosabban: padláda. Addig is, amíg a készítése közben született fotókat feldolgozom itt van három kép.

A homlokfelület anyagának összeforgatását mutatom be itt.padláda

pad étkezőbepad

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr691779705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzoli17 · http://margittaizoli.fw.hu 2010.03.05. 10:51:03

Most találtam rá erre a blogra, igényes, szép munkákkal van tele. Tetszik. Egyszerű és pont ez a jó benne. Gondolom nem bánja ha a honlapomra kiteszek egy link ajánlást róla.
Én is hasonló dolgokkal foglalkozom, de csak hobbi szinten, bár egyik szakmám. Amennyiben nem ellenzi ezt akkor kérem jelezze és kitenném az ide mutató linket.

jeromos79 2012.10.27. 22:02:03

Tisztelt Péter.
Szeretném megkérdezni hogy milyen anyaggal kezelte a felületét a padnak? Olvastam öntől hogy nem szeret pácolni, akkor valamilyen olajat használ? Ha nem kell meghalnia senkinek miatta elárulja hogy pontosan mit?
Szeretném én is pác nélkül kezelni a készülő bútorom de nem tudom hogy merre induljak el a nagy rengetegben.
Köszönöm a segítségét.
Veress Viktor.

faktura · http://famuves.blog.hu 2012.10.29. 11:51:30

@jeromos79: Kedves Viktor!
A téma megérne néhány önálló posztot is, de látom, hogy erre csak soká lesz időm:(
Röviden: ami a padnál látszik, az a szilfa egészen lenyűgöző saját színe-fénye, olajjal-viasszal kiemelve.
Általában Biopin anyagokat használok, de jó tapasztalataim vannak az AURO vagy a Habiol termékekkel is.
Néhány alapvető tudnivalót leírok - bár az említett anyagok dobozain is fel vannak tüntetve a legfontosabb lépések.
A fafelületet érdemes nagyon szépen megcsiszolni. Én 80-120-180-as szemcsefinomságú csiszolópapírokat használok. A 180-as papír után nedves szivaccsal áttörlöm a felületet - ez különösen puhafánál fontos. A nedvességtől azok a szálak, amelyeket a csiszolás nem elvágott, csak visszanyomott a felületbe, feldagadnak, és a következő (ismét 180 v. a körüli) finom csiszolásnál esély van rá, hogy ahogy kell, megcsiszolódnak. Ezt, ha ideje van rá, többször is meg lehet ismételni, egészen valószerűtlen simaságot is elérhet vele.
Keményfánál ilyenkor már felületkezelés nélkül is tükröződik a felület.
Ahhoz, hogy a fának valamilyen anyaggal fényt adjunk, a felszínét alapozni kell - meg kell akadályozni, hogy a fényező anyag beszívódjon, el kell érni, hogy a felületen maradjon. Erre az alapozó olajok, vagy keményolajak alkalmasak. Ezeket bőségesen fel lehet vinni, hagyva, hogy a fa beszívjon amennyit akar. Ha teljesen elszívja az olajat, utána lehet kenni. Néhány perc után viszont a felesleget alaposan le kell törölni - a felületen maradt olajfolt ragacsos-fényesre szárad. Erre különösen a keményolajoknál kell nagy gondot fordítani, néha egész gyorsan kötni kezdenek.
Az alapozás száradása után (6-10-24 óra) csiszolószivaccsal (300 körüli szemcsefinomság) ismét meg kell csiszolni a felületet. Ekkor érintésre teljesen sima felszínt kell kapni. Erre a száraz, sima anyagra kell aztán a viaszt felvinni, leheletvékonyan, először körkörösen majd szálirányban oszlatva, lehúzva. Én erre rongycsomót, vagy pelenkaanyagba tett rongyot - mint kis batyut vagy labdát - használok. A viasz sem maradhat vastagon vagy egyenetlenül a felületen! Eztán a viaszt száradni, keményedni hagyjuk. Nem kell megijedni, ha szemmel láthatólag el is tűnik. Típustól függően 20-40 perc, vagy órák is kellhetnek a viasz megkötéséig. Ha ez az idő eltelt, puha, nem szöszölő ronggyal felpolírozzuk a felszínt: a rongyot rányomva átdörzsöljük. Ha jó az anyag és szépen dolgoztunk, ettől alakul ki a szép selymes, viaszos fény.
Ha lusták vagyunk, vagy nem akarunk többféle anyagot venni, a viaszolás helyett próbálkozhatunk még egy olajréteget felkenni ecsettel - VIGYÁZAT! - ezt a lehető leggyorsabban vissza kell törölni, a megkötött alapra kent olaj azonnal kötni kezd. Jó minőségű olaj aztán ugyanúgy fényesre polírozható, mint a viasz.
Az olajos-viaszos rongyokat szigorúan kiterítve kell száradni hagyni: keményedés közben ezek az anyagok melegszenek, öngyulladás lehet!
Még egy dolog: csak keményre száradó olajjal lehet alapozni. A rettentően lassan kötő festékbolti lenolaj, lenolajkence, "firnisz" nem jó.
Ennyi röviden - jó munkát:)

faktura · http://famuves.blog.hu 2012.10.29. 12:34:55

A vizes (nedvesítés utáni) csiszoláshoz:
Utólag jutott eszembe - volt már, hogy félreértették: miután benedvesítjük a felületet a finom csiszolás után, nem elég, hogy a nedvesség felhúzza az el nem csiszolt szálakat. Meg kell várni, amíg újra megszárad az anyag felszíne, és csak utána csiszoljuk át újra.
süti beállítások módosítása