Faművesség

Hungarian Arts&Crafts

Fenyőbútor

2009. április 28. 15:09 - faktura

Rendre kellemetlen érzésem támad, ha meghallom a szót. El van ez fuserálva. Ha nem sikerül rögtön másra gondolnom, beugranak a tömegesen kókányolt, csíkos lapanyagból egybecsinál dobozok. (Szakmai eszköztár: ck-csavar, lamello, kontraprofil.) Többnyire valami középszerű reklámszlogennel.

De:

Véreim! Ne higgyetek a látszatnak! Lehet bútort készíteni fenyőfából is! (Persze ezt azért sejthettük, magam is elkövettem már ilyesmit, a honlapomon fent van.)

Egy barátomnak csináltunk konyhabútor ajtókat, erdei fenyőből. Igyekeztem úgy válogatni az anyagokat, ahogy az hagyományosan megszokott, a szakma szabályai szerint. (Nem mindig szeretem követni a dogmákat, de itt a legtöbb esetben indokolt.) Vagyis: a keretek frízei "unalmas", csíkos anyagból (sugármetszet), a fillungok (magyarul deszka v. lemezbetét) rajzos, "flóderos" felületek. A kész ajtókat nem tudtam fotózni még, de a betétek megvannak.

fenyő rajzolat

 

A képen egymás mellé állítva fotóztam a betét-lemezeket. Alább pedig egy darab fillung (elfektetve, hogy jobb legyen az oldalkép)fenyő ajtóbetét (fillung):

 

 Van képem egy kőris ajtópárról , amin látható, hogyan illik összeválogatni a keret-betét anyagokat. Azon túl, hogy a fillungok szimmetrikusan rímelnek egymásra, talán látható, hogy a bal és a jobb oldali ajtó felső frízei egy anyagból származnak, ugyanez igaz az alsó vízszintes elemekre is. És ami a függőleges anyagokat illeti, már nem is folytatom. bútorajtó pár, kőris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  És néhány szó az egymás mellé kerülő fiókokról. Ha valami nem szól ez ellen, fiókelőket is gazdag grafikájú anyagból tartom jónak készíteni. És ha már így van, természetesen az egy vízszintes sávba kerülőkön itt is folytatódik a rajzolat. A képen a fenti ajtó alatti bútorrészlet szerepel:

 fiókelők

 

 

És ami a végső lökést adta a poszthoz: a minap megmutattak egy új konyhabútort. Ismerem az asztalost, aki készítette, csak elismerően nyilatkozhatok róla. Alapos, nálam pontosabb, a legjobb szakemberek közül való, pedig talán még  harminc éves sincs.
A bútor minden részlete pontos, az illeszkedések hibátlanok, a felületkezelés boszorkányosan egyöntetű. Az egyébként elégedett házigazda azt mondta, nagyon jó a bútor, de nem érti miért van, hogy már-már műanyagnak érzi.

Hát azért, kollégák, barkácsolók és bútorvásárlók, mert az ajtóknak arca kellene hogy legyen. Értsd: a fillung jó, ha rajzos anyagból van. És még jobb, ha a szomszédos fillungok szimmetrikusak, amennyire az anyag ezt persze segíti. (Az említett konyha betétjei egyébként nem esetlegesen készültek, nagy gonddal összeválogatott, unalmasan csíkos darabok voltak.)

Ez már nagyon szakmai, de le kellene számolni egy tévhittel. Szélesbítő toldással létre lehet hozni alig vetemedő lapanyagot, ha 40-45 mm széles darabokból képezünk felületet. Ha tisztességesen forgatjuk össze az anyagot, még nem is lesz nagyon "parkettamintás" a felület. De ez fillungnak, bútorfrontnak NEM JÓ.

 

Cupboard

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://famuves.blog.hu/api/trackback/id/tr921091577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paperboy 2013.07.22. 08:55:17

En tolgyfa butorokat keszitek, a meglevo fenyo butoraimtol szeretnek szabadulni. Most kezdek hozza lassan egy uj gyurodeszkahoz, ahol pontosan az a celom, hogy "unalmas" hurmetszetu anyagbol alljon az egesz. Ettol fuggetlenul nem gondolom, hogy ronda lesz, vagy szakmailag rossz, "NEM JO" Egyetertek az osszetartozo ajtoknal, hogy egy anyagbol legyenek a also es felso (es nalam az oldalso anyagok is) lecek, de szerintem izles kerdese, hogy a betetdarab mennyire rajzos. Ezt mindenki dontse el maga, kar ilyen sommas velemenyt mondani. Akar meg a lakasto is fugghet, hogy mi a jo es nem jo. Letisztult, vilagos lakasba hurmetszetet tennek, videkiesbe, meg rajzosabbat.

faktura · http://famuves.blog.hu 2013.07.22. 12:33:51

@paperboy:
Kedves Paperboy,
a vélemény szabad:)
Abban egyet érthetünk, hogy nincs univerzális recept.
süti beállítások módosítása